maanantai 21. joulukuuta 2009

Joululahjatehdas

Meillä on yläkerrassa lasten huoneessa joululahjatehdas. Laitos on ollut toiminnassa jo useita viikkoja eikä siellä noudateta mitään työlainsäädännön työaika pykäliä.
Fabriikki tuottaa joululahjoja kaikille sukulaisille sellaisella tahdilla, että heikkopäisimpiä huimaa. Ennen joulua pitäisi ehtiä tehdä ja paketoida jotain pientä ja kivaa isovanhemmille, serkuille, muille perheenjäsenille ja kaikille tutuille.
Olen koettanut hillitä tuotantoa varovaisesti mainitsemalla, ettei ihan kaikille varmaan tarvitsee omaa pakettia tehdä. Mutta nämä sanat ovat kaikuneet kuuroille korville ja tontut ovat laittaneet entistä isomman vaihteen silmään.
Se hyvä puoli tuotannossa tietysti on, että kaikille vessapaperirullille, jugurttipurkeille, serveteille, jäätelötikuille, pumpuleille, langoille, foliopaperille, kanamunakoteloille ja jopa karkkipaperille, on löytynyt uusiokäyttöä. Keittiöjäteroskis ammottaa tyhjyttään, kun liimapuikot ja teipit tekevät ahkeraa työtään vuorotta suljettujen ovien takana. Välillä joudun komentamaan lahjatehtailijat alakertaan lakisääteiselle ruokatauolle, mutta muutoin heitä ei paljon jaloissa pyörimässä näy. Tässä on tiestysti se plussa, että saan rauhassa paketoida alakerrassa niitä vähemmän mielenkiintoisia paketteja.
Koska lähdemme jouluksi toiselle puolelle Suomea, tulee osa lahjoista antaa jo saajilleen näin etukäteen. Näin lahjojen onnelliset saajat voivat nauttia pienten kätösten tuotannosta jouluaattona, vaikka itse tekijätontut ovatkin silloin itä-Suomen lumista nauttimassa.
Joten menneenä viikonloppuna isoäiti sai kasan paketteja syliinsä hyvän joulun toivotusten saattelemana. Voi kuinka otettu hän olikaan pakettien määrästä. Siitä löytyi tuotosta sekä hänelle että hänen miesystävälleen ja tietysti heidän kissalleen. Keskimmäinen tyttäremme kehotti innokkaana isoäitiä avaamaan kaikki paketit heti. Isoäiti totesi, että lahjat avataan vasta jouluaattona. Siihen asti pitää malttaa mielensä. Tyttäremme totesi pettyneenä: "Mehän ei olla silloin täällä. Eikä sitten nähdä kuinka iloiseksi te tulette, kun te avaatte paketit."
Siinäpä se perimmäinen syy lahjojen antamiseen. Joulumieltä ja joulurauhaa kaikille ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti